1.
i ursprunglig, men föråldrad betydelse; som anstår en fri människa (som tidigare endast gällde personer med hög social status); beskriver eller vittnar om person av god utbildning; fri, oavhängig 2.
i mer allmän, sentida betydelse; frisinnad, fördomsfri, human, vidsynt, förstående, ej begränsad av etablerade, ortodoxa eller auktoritära synsätt Många tyckte att domaren hade en allt för liberal uppfattning i fråga om brott och straff. Holland har en liberal narkotikalagstiftning.
3.
(politik) inom politik; förespråkande av gradvisa reformer, särskilt politiska, som utökar demokrati och personliga rättigheter och skyddar individens enskilda frihet Oscar I var betydligt mer liberal än sin far och under hans regeringstid utfördes flera liberala reformer, såsom indragningsmaktens upphävande och kvinnors lika arvrätt.
4.
(religion) inom religion; åskådning som inte är bunden till dogmer och som förordar fri kritik av respektive heliga skrifter De liberala prästerna ansåg att bibelversen inte skulle tolkas bokstavligt.
5.
i äldre betydelse; person som är generös och frikostig, eller gåva, donation eller dylikt som är väl tilltagen 6.
person som är anhängare till den politiska ideologin liberalism En känd liberal är Sveriges första statsminister, Louis de Geer.
7.
person med en liberal livsåskådning Som liberal ansåg Lars Johan Hierta att pressen skulle vara fri från censur.