1.
verbpartikeln på i rollen som adjektiv, predikativt Nu när kläderna är på på ungen, och teven inte är på, så kan vi åka till dagis. Användning: Sådan användning kan uppfattas som en (generisk) förkortning av respektive, av sammanhanget framgående, perfektparticip som bildats från verb med verbpartikeln, såsom påslagen, påtryckt, påtagen, påsatt etc.
2.
(vardagligt) verbalt klängande, som är kring en och bombar en med frågor Men snälla! Kan du sluta vara så jävla på för Guds skull!
3.
(vardagligt) som accepterar inbjudan Hänger du med till stranden? Självklart! Jag är på!
4.
ovanpå, vidrörande ovansidan av annat föremål Nej, men sitt inte på bordet! Kan du lägga kakorna på fatet?
5.
anger läge inom vissa typer av geografiska områden såsom öar, sjöar, hav m.fl. Jag har varit på Finlands fastland men aldrig på Åland. Det lugna livet på landsbygden.
6.
mot; betecknar något gentemot vilket något riktas eller används, även bildligt Slå inte så hårt på dörren. Anderssons har massa saker på väggarna. Slå på trumman, bror. Användning: Bland annat tillsammans med ord som lysa, se, höra, hälsa, klaga, skylla, tänka. Vanliga konstruktioner: trött på någon, hämnas på någon, ändra på något, råda bot på något, lägga beslag på något, använda tid eller pengar på något
7.
inom eller under en angiven tidsperiod Gör du det på torsdag då? Han sover på dagarna och pluggar på nätterna. Klarar du verkligen av det på bara 3 timmar?
8.
(ålderdomligt) uppi, som i á lopti, "uppe i luften", engelska aloft 9.
ombord på fartyg eller i större fordon (buss, flygplan, spårvagn, tåg) eller institutioner (bank, fängelse, företag, kontor, myndighet, skola, slott, station, verkstad) Alla på båten delade åsikten. Vad har de för sig på banken efter klockan tre? Han sitter på Kumla.
10.
i riktning mot, i synnerhet så att målet berörs Flickan sprang på dörren.
11.
aktivera, få att börja Hur kunde du bara komma på något så dumt! Skulle du vilja vara snäll och sätta på teven.