1. valuta som föregick riksdalern
1. (mynt) mynt med valören 1 krona
1.
(vardagligt) svenskt tiokronorsmynt 2001 (5 apr): När nöden är som störst... (Helsingborgs Dagblad): Ett toabesök kostar en guldtia. En summa som många är beredda att betala för att sitta rent och tryggt.
1.
betalningsmedel i form av (oftast små) präglade metallbitar Hyperonymer: pengar, betalningsmedel Hyponymer: 1-öring, ettöring, 2-öring, tvåöring, 5-öring, femöring, 10-öring, tioöring, 25-öring, tjugofemöring, 50-öring, femtioöring, 1-krona, enkrona, 2-krona, tvåkrona, 5-krona, femkrona, 10-krona, tiokrona Kohyponymer: sedel Besläktade ord: mynta Fraser: med samma mynt, slå mynt av
1.
ett äldre venetianskt guldmynt 1987: Svenska Konsuler och Slavar i Barbareskkaparnas Tripoli, s. 303, Eskil Borg: Andra utländska valutor i ständigt omlopp var egyptiska och venetianska sekiner, spanska dubloner och österrikiska thaler, Maria Teresia-thaler.
2.
(i plural) pengar 1964: Riksdagens protokoll, Sveriges riksdag: Folk med sekiner – för all del också folk utan barn – kan utan väntetid köpa sig en boenderätt i den mycket stora del av lägenhetsbeståndet som bostadsförmedlingen inte har något inflytande över.
1.
föremål som på något sätt motsvarar värdet 10 som mynt, fordon i reguljär trafik, spelkort, etc. Jag har skrivit en tia på det här pappret. Jag har bara några tior kvar till mat.
2.
(slang) tio gram av narkotika Jag köpte en tia av min kran igår.
Behöver du stöd med korsordet?
Här är ett praktiskt verktyg för det ändamålet. Det är en hjälpsam resurs att ta till när du fastnar och behöver lite assistans med ditt korsord. Använd det för att få nya idéer eller för att snabbt hitta det specifika ordet du letar efter.