Lexikon för svenska synonymer!


Hitta synonymer, motsatsord och betydelser av ord och fraser
Vi hittade 20 synonymer till akt fjäsk

Synonymer till fjäsk
Vad betyder fjäsk

Substantiv

1. inställsamhet, kryperi
vilket av många ansågs som ett onödigt fjäsk för den ryske självhärskaren Med turisten av det slaget följer nämligen i regel mycket pengar och därför fjäskas det för honom och han betalar rundligt för fjäsket såväl på hotellet som på andra platser han möjligen kan bevärdiga med ett besök. H. blev senare fabrikör, ordförande i Stockholms arbetareförening och riksdagsman, men blev icke omvald bl. a. på grund av sitt, som det med eller utan fog ansågs, olämpliga fjäsk att som den då relativt radikala arbetareföreningens ordförande uppvakta drottning Sofia med en blombukett.


2. (ålderdomligt) (onödig, överdriven) brådska, jäkt
Därpå hoppade de i en blink ut genom fönstret och begav sig utan fjäsk och med hastiga steg därifrån. Vid skogsbrynet sprang en lyktgubbe och lyste färden, men det var bara fjäsk, ty stjärnorna och skarsnön gav tillräckligt ljus. För honom är sorg och bekymmer blott skrymt och skrock och fjäsk.


3. person som fjäskar, fjäskare
Han var ingen fjäsk varken som gosse eller sedermera som vuxen man. Ve och förbannelse över de fjäskar som irriterar konungens känslighet! Så du bör åt Zefyr svara, denne fjäsk med flärdfull yta; han skall ej dig länge minnas, mer han älskar sig. Bobtschinskij, som, om möjligt, är en ännu större fjäsk och pratmakare än den förre.En synonym (av grekiska: syn = samman och onoma = namn) är ett ord som har samma betydelse som ett annat ord.
Det mycket ovanligt att två ord har exakt samma betydelse varför synonymlexikon oftare betonar nyansskillnaden mellan två eller flera ord med liktydig betydelse. För att hitta total synonymi jämförs oftare ord med fraser.