1.
(matematik, geometri) sammanhängande nolldimensionellt objekt; ett ställe i ett koordinatsystem eller i ett plan eller i tredimensionellt rum 2.
(typografi) en måttenhet inom typografi som med dagens system mäter 0,3527 millimeter och bland annat används för att ange typgrad på tryckta tecken Vanligtvis skrivs uppsatser med 10 eller 12 punkters teckenstorlek.
3.
(typografi) ett tecken som ser ut som en liten fylld cirkel; något av tecknen: ("vanlig punkt") ".", listpunkt "•", eller halvhög punkt "⋅" Jämför: prick
4.
slutet av något Vanliga konstruktioner: punkt slut, sätta punkt för, till punkt, till punkt och pricka
5.
en rad i en punktlista 6.
en del i en större samling, exempelvis en dagordning Sista punkten på dagordningen är "övriga frågor". Det är några punkter du behöver öva mer på!
7.
(ekonomi) hundradels procentenhet Räntan höjdes med 15 punkter från 4,00 procent till 4,15 procent.
8.
tillfälle i tiden, ett visst steg i ett skeende Vid den här punkten hade man ännu inte börjat skilja på "de" och "dem". 2003 (22 juli): Zatzy.com – Vad kräver startmotorn?: Hur mycket ström måste finnas kvar på ett bilbatteri för att startmotorn ska klara av att dra igång en motor? Ta en vanlig motor, t.ex. min. T.ex. om man har ett 55A batteri som man laddat ur 25A av någon anledning så att det bara är 30A kvar bara, kommer detta räcka för att dra igång motorn eller har spänningen sjunkt allt för mycket vid den här punkten? 2002 (21 april): Skalman.nu Forum – Sveriges hållning under vinterkriget: Många av Er har påpekat att Sverige inte var rustat för att delta i ett krig vid den här punkten.
9.
påpekande att diskussionen är avslutad, eller att det inte finns mer att tillägga –Jag kan betala. –Nej, jag betalar. Punkt!
10.
anger att ett tidigare påstående innehöll för mycket villkor och begränsningar –Ni är välkomna hit om ni tar med mer av den där goda maten ni tog med sist. –Nej, ni är välkomna hit, punkt.