Lexikon för svenska synonymer!
Hitta synonymer, motsatsord och betydelser av ord och fraser
Vi hittade 31 synonymer till akt skam

Synonymer till skam

Vad betyder skam

Substantiv

1. djupt rotad känsla av att bli utsatt för allmän missaktning eller allmänt förakt (ofta med åtföljande känslor av mindervärdighet och blygsel); känsla av blygsel (och mindervärdighet) över att inte duga till eller förkastlig handling
Vore jag du så skulle jag nu dö av skam. Besläktade ord: skamlig, skamlighet, skamlös, skamlöshet, skamsen, skämmas, skämmig Vanliga konstruktioner: skam (över) att ngt skett; skam att göra ngt Fraser: (konkreta) känna skam; lida skam av ngt; stå med skammen; ingen/stor skam att göra ngt; dra skam över ngn Fraser: (idiom) bita huvudet av skammen, för skams skull, ha inte någon skam i kroppen, komma på skam, nu går skam på torra land, skam den som ger sig, skam och nesa, synd och skam, skam och skadaEn synonym (av grekiska: syn = samman och onoma = namn) är ett ord som har samma betydelse som ett annat ord.
Det mycket ovanligt att två ord har exakt samma betydelse varför synonymlexikon oftare betonar nyansskillnaden mellan två eller flera ord med liktydig betydelse. För att hitta total synonymi jämförs oftare ord med fraser.