Lexikon för svenska synonymer!


Hitta synonymer, motsatsord och betydelser av ord och fraser
Vi hittade 1 synonymer till akt mången

Synonymer till mången
Vad betyder mången

Adjektiv

1. (ålderdomligt) /i/ stort antal
Jag har många fiskar, Anna har flera men Tomas har flest. Jämför: en hel del, en hel hop, en massa, en mångfald, en mängd (av), ett flertal, flera, inte så få, massa, mångahanda, massvis med, mängder av/med, talrika, åtskilliga Fraser: (i) mångt och mycket Användning: Pluralformen "många" är aktuell och vanlig. Formen "mångt" används enbart i uttrycket "mångt och mycket". Övrig användning är sällsynt och ålderdomlig.


Pronomen

2. (i singular, något ålderdomligt och poetiskt) en utvald av en större antal träffar från en även större grupp
1879: Susanna Kalms julafton (Svenska Familj-Journalen): Månget groft ord och mången ed hade träffat hennes unga öron Mången söndag har jag legat i sängen i stället för att ha varit i kyrkan. Det har hänt mången gång.


3. (i plural) stort antal
Många tycker om hästar. Användning: Singularformer "mången" och "månget" är ålderdomliga med förekommer då och då. De följs alltid av substantiv i singular. Betydelsen är samma som med "många" följd av substantiv i plural.En synonym (av grekiska: syn = samman och onoma = namn) är ett ord som har samma betydelse som ett annat ord.
Det mycket ovanligt att två ord har exakt samma betydelse varför synonymlexikon oftare betonar nyansskillnaden mellan två eller flera ord med liktydig betydelse. För att hitta total synonymi jämförs oftare ord med fraser.